PORTUGUESE WATER DOGS & SPANISH WATER DOGS

Kirkkonummi, Finland
+358 405917731
kennelsantonja@gmail.com

PORTUGUESE WATER DOG                                                        

PORTUGALINVESIKOIRA / CÃO DE AQUA PORTUGUÉS

Alkuperämaa: Portugali
Ryhmä: 8

KÄYTTÖTARKOITUS: Avustaa kalastuksessa ja noutamisessa, myös seurakoira.
FCI:N LUOKITUS: Ryhmä 8 noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat, Alaryhmä 3 vesikoirat, käyttökoetulosta ei vaadita.

KOKO JA PAINO
SÄKÄKORKEUS: Urokset 50 - 57 cm, ihanne 54 cm ja nartut 43 - 52 cm, ihanne 46 cm. KTS muoto
PAINO: Urokset 19 - 25 kg ja nartut 16 - 22 kg.

LYHYT HISTORIAOSUUS: Entisaikoina portugalinvesikoiria esiintyi kaikkialla Portugalin rannikolla. Muuttuneiden kalastusmenetelmien vuoksi sitä tavattiin sittemmin lähinnä vain Algarven maakunnassa, jota nykyisin pidetäänkin rodun synnyinseutuna. Koska portugalinvesikoiria on ollut Portugalin rannikolla jo hyvin kauan, voidaan rotua pitää alkuperäisenä portugalilaisena.

YLEISVAIKUTELMA: Lähes neliömäinen, tasapainoinen, vankkarakenteinen ja lihaksikas. Vahva kulmikas päätyyppi. Lihakset kehittyvät voimakkaiksi runsaan uimisen ansiosta.
TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Lähes neliömäinen. Rungon pituus on jokseenkin sama kuin säkäkorkeus. Rinnan syvyyden suhde säkäkorkeuteen on 1:2. Kuonon pituuden suhde kallon pituuteen on 3:4.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Poikkeuksellisen älykäs; ymmärtää ja noudattaa jokaista isäntänsä antamaa käskyä ilmeisellä mielihyvällä. Riehakas, sisukas, rohkea, vaatimaton ja kestävä. Vakava, läpitunkeva ja tarkkaavainen ilme. Verraton näkö- ja hajuaisti. Portugalinvesikoira on poikkeuksellisen kyvykäs ja kestävä uimari ja sukeltaja. Se on kalastajien erottamaton kumppani ja erittäin hyödyllinen, ei ainoastaan kalastettaessa vaan myös vahtiessaan ja puolustaessaan heidän veneitään ja omaisuuttaan. Kalastettaessa koira on tarkkaavainen ja jos kala karkaa (koukusta tai verkosta), se hyppää vapaaehtoisesti mereen noutamaan sitä sukeltaen veden alle jos on tarpeen. Se ui myös noutamaan rikkoutuneen verkon tai irronneen ankkuriköyden. Portugalinvesikoiria käytetään myös viestinviejinä veneen ja rannan välillä, jopa pitkillä matkoilla.